60.000 ondernemers met een coronabelastingschuld

De ondernemer met een corona belastingschuld, een kans of een bedreiging voor de sector? Maandag 5 juni vond het 3e MKB Financieringscongres plaats op Landgoed De Horst in Driebergen. Aanwezig waren meer dan 150 non-bancaire financiers en adviseurs. Het evenement werd geopend door Ronald Kleverlaan, voorzitter van Stichting MKB Financiering. Zelf was ik uitgenodigd vanuit mijn rol bij Geldfit Zakelijk om inzichten te delen van de pilot waarin we kwetsbare ondernemers met Coronaschulden...

Interview Verbond van Verzekeraars: Levensvatbare bedrijven mogen niet failliet gaan

Levensvatbare bedrijven mogen niet failliet gaan. Vorige week heb ik een interview gegeven aan het Verbond van Verzekeraars over het initiatief Geldfit Zakelijk en de pilot waarin we kwetsbare ondernemers met Coronaschulden bijstaan deze op te lossen en het bedrijf proberen een tweede leven te geven. Op weg naar de ambitie dat geen MKB ondernemer meer failliet hoeft te gaan als er sprake is van een in de kern levensvatbaar bedrijf!

FD: Fiscus jaagt ondernemers op de kast met aanmaning voor coronaschuld

Als Coronaschulden terugbetalen in vijf of zeven jaar niet lukt, dan moet er vandaag al actie worden ondernomen. Vandaag in het FD: "Fiscus jaagt ondernemers op de kast met aanmaning voor coronaschuld". Of steken sommige ondernemers hun kop in het zand? Oké, er valt veel te zeggen over de wijze waarop de communicatie deze week ging vanuit de Belastingdienst om de achterstanden bij ondernemers onder de aandacht te brengen. Dit was onjuist, onvolledig en niet goed, maar aan de andere kant staat...

Groeivoer podcast

“Een mooi gesprek over de andere zijde van de jubelverhalen van het ondernemerschap; faillissement. Over kwetsbaarheid, verlies en veerkracht. én over werken met vrienden en familie.” Onlangs was ik te gast in de ondernemers Groeivoer podcast van Gerhard te Velde. Mooi om een bijdrage te mogen leveren! De podcast is nu te luisteren op je favoriete podcast kanalen en op de website van Groeivoer.

Ralph begeleidt deelnemers ImpactPlus Groeiprogramma

“Zorg dat je dicht bij jezelf blijft en glashelder voor ogen houdt waarom je onderneemt.” Wil je ook met Ralph aan de slag met jouw groeidilemma’s? Een nieuwe editie van het ImpactPlus Groeiprogramma gaat eind mei van start. Ralph vertelt hierover: “Er is geen standaard formule voor succes. Geloof in jezelf, ken je talenten en beperkingen als mens en als ondernemer. Zorg dat je dicht bij jezelf blijft en glashelder voor ogen houdt waarom je onderneemt. Wat draagt jouw ondernemerschap bij aan...

Ondernemersverhaal Melle Schellekens (The Good Roll)

Melle: “We hebben geleerd dat we ook kapot konden groeien“. Was weer een feestje om te doen vandaag en wat een gaaf bedrijf is The Good Roll! Een sprekend voorbeeld van Doing Good and Doing Business die hand in hand gaan! Ik mocht voor de RTLZ documentaire serie ‘Het Gezicht Achter’ ondernemer Melle Schellekens van The Good Roll interviewen. Voormalig horeca-ondernemers Melle Schellekens (35) en Sander de Klerk (36) richtten in 2017 The Good Roll op: duur­zame en vrolijke rollen toiletpapier....

Ondernemersverhaal Frederike Cernoia (Portisa Prefab Badkamers)

Frederike: “Aannemers kiezen in de toekomst voor Portisa, niet voor ‘een’ prefab badkamer“ Ik mocht voor de RTLZ documentaire serie ‘Het Gezicht Achter’ onderneemster Frederike Cernoia van Portisa Prefab Badkamers interviewen. Wat een geweldig mooi bedrijf! Portisa is een van origine Italiaanse producent van prefab badkamers voor de woning- en utiliteitsbouw. Door scherpe strategische keuzes te maken helpt Frederike Cernoia focus te brengen op weg naar het behalen van haar ondernemersdroom:...

NPO Radio 1: Wat te doen als je als ondernemer failliet gaat?

Vandaag was ik te gast bij NPO Radio 1 in het programma Geld of je leven, gepresenteerd door Tijs van den Brink. "Ondernemer Ralph van Dam ging in korte tijd failliet, het was de zwartste bladzijde in zijn ondernemersbestaan. Twee jaar lang zat hij in de shit: "Ik was mentaal en fysiek helemaal kapot." Nu helpt hij andere ondernemers die op de rand van de afgrond staan."

Na Corona: stoppen of doorgaan als ondernemer?

Hoe gaat het met de ondernemers in Nederland? Zij hebben het financieel zwaar gehad. Op dit moment zijn er ongeveer 220.000 ondernemers die het echt moeilijk hebben. Zij staan voor de vraag: stoppen of doorgaan, en in beide gevallen, hoe dan?’ Wat kunnen adviseurs doen om ondernemers te helpen? En wat kan Geldfit Zakelijk betekenen? Ik sprak erover tijdens de AMdag.

Langs de afgrond nu ook als luisterboek

In samenwerking met Bookora, uitgever van luisterboeken, ben ik de studio ingedoken om een luisterboek versie op te nemen van mijn boek Langs de afgrond. Leuk om te doen en hoewel is altijd vreemd is om je eigen stem terug te horen ben ik blij met het resultaat! Het luisterboek is via diverse platformen zoals Storytel te beluisteren. Beluister hieronder een korte intro.

Ondernemer, Hersteld van een faillissement

‘Ik wil van betekenis zijn voor ondernemers. Bij groei, en nadrukkelijk ook bij tegenslag.’

Mijn naam is Ralph van Dam (1974). Ik ben al meer dan 20 jaar ondernemer en kende zowel succes als de keerzijde van het  ondernemerschap. Tijdens een faillissement verloor ik een goedlopend miljoenenbedrijf en moest ik veerkracht tonen om zowel zakelijk als privé perspectief te houden. Dat is me gelukt en daar ben ik trots op. Ik schreef daarover het boek Langs de afgrond.

Met mijn boek wil ik vanuit mijn eigen ervaringen de andere kant van het ondernemersbestaan belichten: de keerzijde van het succes, die van verraad door compagnons en werknemers en van een faillissement dat niet alleen mijzelf, maar ook mijn gezin tot op de bodem van ons bestaan bracht. Ik denk namelijk dat er belangrijke lessen zijn te trekken uit tegenslag, misschien zelfs wel meer en betere lessen dan uit voorspoed.

Men zegt niet voor niets: ‘Failure is the mother of success’.

Tegenwoordig combineer ik het ondernemerschap bewust met een functie in het corporate bedrijfsleven. Ik werk als Business Partner Ondernemerschap bij Centraal Beheer Bedrijven en ben betrokken als mentor en partner bij nlgroeit. Dat platform richt zich op de ontwikkeling van de ondernemer als persoon.

Om meer impact te maken en andere ondernemers te helpen startte ik bovendien Geldfit Zakelijk. Met het nieuwste initiatief Groeihersteller is voor mij de cirkel rond. Hiermee helpen we ondernemers met levensvatbare bedrijven, die aankijken tegen hoog opgelopen schulden. We behoeden ze voor een faillissement, omdat ik weet hoeveel impact dat heeft.

Ontdek wat ik voor je (online) event of organisatie kan betekenen. Ik spreek graag uit eigen ervaring vol passie over ondernemerschap en persoonlijke en zakelijk groei.

Contact en boekingen

Heel blij dat Ralph me dit boek overhandigde. Vooral het 1e gedeelte waarin Ralph zijn eigen verhaal vertelt en ook mensen die nauw betrokken waren bij zijn faillissement vond ik eerlijk en transparant. 

Bas van der Veldt

AFAS Software

Een pijnlijk eerlijk en openhartig ondernemersverhaal met vele waardevolle ondernemerslessen. Een echte aanrader.

Menno Lanting

Keynote speaker en bestseller auteur

Leer van dit ongelooflijk spannende verhaal waar elke ondernemer zich in zal herkennen. Ondernemen doe je nooit alleen…

Willem Overbosch

Auteur en oprichter MKBServicedesk.nl

RALPH SPRAK ONDER ANDERE BIJ:

Speakers Academy
Managementboek.nl
Speakers Academy
Managementboek.nl

“Langs de afgrond” wordt uitgegeven door Van Duuren Management.
Tekst en interviews: Linda van ’t Land