Adviseur, spreker, dagvoorzitter, trainer en coach… Arko van Brakel doet het allemaal. Ik was dan ook erg blij dat hij zijn ondernemersverhaal wilde vertellen voor mijn boek. Ook gaf hij deze mooie recensie. Dank je Arko!

Hier volgt een deel uit het ondernemersverhaal van Arko:

 

De advocaat van de duivel heeft namelijk altijd gelijk.

“Work hard, play hard, rest hard”: nog altijd een motto dat Arko hoog in het vaandel draagt. Hij heeft inmiddels geleerd om nu en dan een stapje terug te doen. “Het nadeel van een calvinistische opvoeding is dat je pas tevreden mag zijn wanneer je álles hebt gegeven. Wanneer je, zoals ik, toch al voortdurend voor minimaal tweehonderd procent gaat, is dat best vermoeiend. Ik heb voortdurend op het scherpst van de snede gepresteerd en ben altijd doorgegaan, ook na zeer ingrijpende gebeurtenissen zoals het overlijden van compagnons.

Toch heb ik een burn-out gehad: een heel hoge prijs om te betalen. Sindsdien weet ik beter dan ooit hoe belangrijk je gezondheid is. Ik sport vijf keer per week, let op mijn voeding, eet weinig vlees of suiker en drink nauwelijks alcohol.”

Een belangrijke les die Arko heeft geleerd rondom zijn burn-out, is deze: “Neem belangrijke beslissingen nooit in een optimistische bui. Laat je plannen altijd eerst ook door een pessimistische bui gaan. De advocaat van de duivel heeft namelijk altijd gelijk.”