Elke ondernemer heeft z’n eigen verhaal. Sommige mensen vinden het moedig dat ik mijn ondernemersverhaal heb op laten tekenen. Het is een persoonlijk en kwetsbaar verhaal om te delen. Maar ik heb dit boek geschreven juist omdat er al zo veel boeken bestaan over hoe je succes bereikt, met tips, tricks en stappenplannen. Ik geloof daar niet zo in. Succes heeft voor een heel groot deel te maken met wie jij als persoon bent en wat voor ondernemer dat jou maakt. Veelal hoor je alleen de succesverhalen. Joop van den Ende, Steve Jobs, Walt Disney, Richard Branson: ze zijn allemaal ook een keer failliet gegaan, maar dat weet bijna niemand. Mijn boek is een oproep aan andere ondernemers om het echte verhaal te vertellen. Vertel eens over de weg ernaartoe, in plaats van alleen maar over het einddoel dat succes lijkt te zijn. Op die manier wil ik het taboe doorbreken rondom falen in de ondernemerswereld. Het gaat niet altijd alleen maar goed. En van fouten leren mensen denk ik nog meer dan van successen.

Naast het boek organiseer ik ook meerdere keren per jaar een ondernemersreis. Leren van elkaar en ‘lessons learned’ delen, daar draait het om. Waar sta je nu, waar ben je goed in en waar wil je naartoe?  Wie wil je zijn als mens en ondernemer? Belangrijke vragen om regelmatig bij stil te staan. Om in metaforen te spreken: af en toe moet je de zeilen bijstellen om koers te houden.

Ga je mee?

Ook in 2019 organiseren we weer nieuwe ondernemersreizen naar La Palma, Canarische Eilanden. We bieden een uniek programma waarbij we ondernemers verbinden.