Over MIJ

Mijn naam is Ralph van Dam (1974). Ik ben al meer dan 20 jaar ondernemer en kende zowel succes als de keerzijde van het ondernemerschap. Tijdens een faillissement verloor ik een goedlopend miljoenenbedrijf en moest ik veerkracht tonen om zowel zakelijk als privé perspectief te houden. Dat is me gelukt en daar ben ik trots op. Ik schreef daarover het boek Langs de afgrond.

Hersteld van een faillissement

Toen ik op mijn achttiende startte met ondernemen kreeg ik snel veel voor elkaar. Ik richtte meerdere internetbedrijven op, wist ze te schalen en bouwde ze uit tot miljoenenbedrijven. Daarvoor kreeg ik bijvoorbeeld de Deloitte Fast50 Rising Star Award en koos het ministerie van Economische Zaken me twee keer als finalist van de Broos van Erp-prijs.

Toch bleek het allemaal niets waard toen ik de keerzijde van het ondernemerschap leerde kennen. Ik verloor een goedlopend miljoenenbedrijf. Over die heftige periode, alles wat ik meemaakte én
hoe ik veerkracht toonde, schreef ik zo openhartig mogelijk mijn boek.

Om meer impact te maken en andere ondernemers te helpen startte ik bovendien Geldfit Zakelijk. Daarnaast werk ik als Business Partner Ondernemerschap bij Centraal Beheer Bedrijven en ben ik betrokken als mentor en moderator bij nlgroeit. Dat platform richt zich op de ontwikkeling van de ondernemer als persoon.

Met het nieuwste initiatief Groeihersteller is voor mij de cirkel rond. Hiermee helpen we al tientallen ondernemers met levensvatbare bedrijven, die aankijken tegen hoog opgelopen schulden. We behoeden ze voor een faillissement, omdat ik weet hoeveel impact dat heeft. Het zijn goede ondernemers met in de kern gezonde bedrijven. Met deze interventie binnen Geldfit Zakelijk pakken we samen de handschoen op, om daadwerkelijk iets te betekenen voor andere ondernemers.

‘Ik wil van betekenis zijn voor ondernemers. Bij groei, en nadrukkelijk ook bij tegenslag.’

Mijn boek: Langs de afgrond

Ik schreef over mijn zakelijke faillissement een boek. Daarmee probeer ik het taboe hierop te doorbreken. En ondernemers in zwaar weer te waarschuwen, te motiveren om in actie te komen en te laten zien dat er altijd een uitweg is.

In het boek bespreek ik zonder blad voor de mond mijn verhaal. En laat ik bekende en minder bekende ondernemers aan het woord. Onder andere Arthur Schaap, René Frijters (Alex, Knab), Tjarko Rikkerink, Arko van Brakel (Semco Style Institute), Pieter de Leeuw en Atilay Uslu (Corendon) delen hun bijzondere ondernemersverhalen.

Initiatiefnemer Geldfit Zakelijk - Groeihersteller

Samen met Jacqueline Zuidweg ben ik dit initiatief gestart met als doel bedrijven waar toekomst in zit er bovenop te helpen en weer te laten groeien. We zijn geen commercieel bedrijf, maar een initiatief voor ondernemers, door ondernemers in samenwerking met de Stichting Nederlandse Schuldhulproute.

Initiatiefnemer Ondernemersprogramma Groeiversneller

Momenteel combineer ik ondernemerschap bewust met een functie in het corporate bedrijfsleven omdat ik hiermee meer impact kan maken. Ik ben werkzaam als Business Partner Ondernemerschap bij Centraal Beheer Bedrijven, de grootste zakelijke verzekeraar van Nederland. Hier ben ik verantwoordelijk voor het uitdragen van de visie, propositie ontwikkeling en strategische partnerships rondom de thema’s ondernemerschap, groei en continuïteit. Mijn ervaring als ondernemer speelt hierbij zowel richting de interne organisatie als naar zakelijke klanten toe een belangrijke rol. Een initiatief waar ik erg trots op ben is het ondernemersprogramma Groeiversneller.

Ondernemerscoach bij Ondernemersreizen.nl

Samen met mijn compagnon Rogier de Moel ben ik in 2016 Ondernemersreizen.nl gestart. Met dit bedrijf organiseren we meerdaagse training en coaching reizen voor ondernemers en teams in organisaties. Het delen van ervaringen en geleerde lessen staat hierbij centraal.

Mentor en partner bij nlgroeit

Nlgroeit is een platform dat zich richt op de ontwikkeling van de persoon van de ondernemer. Nlgroeit maakt ondernemers groter door te inspireren, activeren en te faciliteren. Ik ben al een aantal jaren betrokken als mentor en moderator waar ik ondernemers inspireer, adviseer en coach.

Columnist bij De Ondernemer

Ik ben lid van de Raad van Advies van mediaplatform De Ondernemer en schrijf regelmatig expertblogs.

“Langs de afgrond” wordt uitgegeven door Van Duuren Management.