Over de auteur

Ralph van Dam (1974) wordt van jongs af aan gedreven door verandering en innovatie. De opkomst van internet in de jaren 90 inspireerde hem om kansen te benutten. Op achttienjarige leeftijd, tijdens zijn studie Commerciële Economie, startte hij zijn eerste internetbedrijf. Sindsdien was hij (mede)oprichter van verschillende internetstart-ups en scale-ups gedurende de verschillende fasen in de ontwikkeling van het internet. Hij won verschillende prijzen, waaronder de Deloitte Fast50 Rising Star Award en werd twee keer finalist van de Broos van Erp Prijs (een prijs van het ministerie van Economische Zaken). Zijn bedrijven zijn actief op het snijvlak van Internettechnologie, media en (digital) marketing.
Tegenwoordig combineert hij het ondernemerschap bewust met een functie in het corporate bedrijfsleven. Hij is momenteel werkzaam als Business Partner Ondernemerschap bij Centraal Beheer Bedrijven, de grootste zakelijke verzekeraar van Nederland. Verantwoordelijk voor het uitdragen van de visie, propositie ontwikkeling en strategische partnerships rondom de thema’s ondernemerschap, groei en continuïteit. Zijn ervaring als ondernemer speelt hierbij zowel richting de interne organisatie als naar zakelijke klanten toe een belangrijke rol.
Samen met zijn compagnon Rogier de Moel is hij in 2016 Ondernemersreizen.nl gestart. Dit bedrijf organiseert meerdaagse ondernemersreizen naar bijzondere buitenlandse locaties. Het delen van ervaringen en geleerde lessen tussen ondernemers onderling staat hierbij centraal.

Als mentor bij nlgroeit inspireert, adviseert en coacht hij ondernemers op het gebied van ondernemerschap, groei en continuïteit.

Hiernaast is hij actief als columnist, spreker en moderator waarbij hij z’n eigen persoonlijke ervaringen als inspiratiebron gebruikt om in te spelen op actualiteiten rondom ondernemerschap.

RALPH OVER ZIJN BOEK

WAAROM MIJN VERHAAL BELANGRIJK IS OM TE DELEN

De boekhandel ligt vol met managementboeken die succesverhalen vertellen. Boeken die gouden bergen beloven: zakelijk succes, de perfecte balans tussen werk en privé en nooit meer stress. Het kan niet op. Met dit boek wil ik vanuit mijn eigen ervaringen de andere kant van het ondernemersbestaan belichten: de kant van de keerzijde van geld, van verraad door compagnons en werknemers, van een faillissement dat niet alleen mijzelf, maar ook mijn gezin tot op de bodem van ons bestaan bracht. Ik denk namelijk dat er belangrijke lessen zijn te trekken uit tegenslag, misschien zelfs wel meer en betere lessen dan uit voorspoed. Men zegt niet voor niets: ‘Failure is the mother of success’.

Mijn ondernemersverhaal staat niet op zichzelf. Iedereen die een bedrijf start, maakt allerlei leuke en minder leuke dingen mee; als ik collega-ondernemers spreek, komen er dan ook steevast verhalen los. Niet iedereen wil die echter gepubliceerd zien in een boek. Ik ben er daarom trots op dat de volgende bekende en minder bekende ondernemers bereid zijn hun bijzondere ondernemersverhaal te delen in dit boek: Arthur Schaap, René Frijters (Alex, Knab), Tjarko Rikkerink, Arko van Brakel (Semco Style Institute), Pieter de Leeuw en Atilay Uslu (Corendon).
Het zijn stuk voor stuk indrukwekkende, persoonlijke ondernemersverhalen met lessen waaraan elk ondernemend mens iets heeft.

Verder heb ik dé autoriteit op het gebied van insolventierecht in Nederland, advocaat Rinke Dulack, bereid gevonden om ook zijn belangrijkste ervaringen uit de praktijk te delen en zijn licht te laten schijnen op het zwartste scenario dat elke ondernemer te allen tijde wil voorkomen: een faillissement. Hij geeft enkele belangrijke inzichten mee die ervoor kunnen zorgen dat je interne risico’s goed kunt overzien. Voorkomen is in dit geval zeker beter dan genezen.

Kortom, dit boek staat bol van persoonlijke ervaringen en lessen uit de ondernemerspraktijk. Waardevol voor zowel startende als doorgewinterde ondernemers, maar ook voor managers uit het bedrijfsleven die meer willen sturen op het inzetten van ondernemerskwaliteiten in het bedrijf.

Ik wens je leerzaam leesplezier!

Ralph van Dam

“Langs de afgrond” wordt uitgegeven door Van Duuren Management.