Over mijn boek: Langs de afgrond

De boekhandel ligt vol met managementboeken die succesverhalen vertellen. Het zijn boeken die gouden bergen beloven: zakelijk succes, de perfecte balans tussen werk en privé en nooit meer stress. Het kan niet op. 

Met mijn boek wil ik vanuit mijn eigen ervaringen de andere kant van het ondernemersbestaan belichten: de keerzijde van het succes, die van verraad door compagnons en werknemers en van een faillissement dat niet alleen mijzelf, maar ook mijn gezin tot op de bodem van ons bestaan bracht. 

Ik denk namelijk dat er belangrijke lessen zijn te trekken uit tegenslag, misschien zelfs wel meer en betere lessen dan uit voorspoed. Men zegt niet voor niets: ‘Failure is the mother of success’.

Mijn ondernemersverhaal staat bovendien niet op zichzelf. Iedereen die een bedrijf start maakt allerlei leuke en minder leuke momenten mee. Als ik collega-ondernemers spreek komen er steevast bijzondere verhalen los. Niet iedereen wil die echter gepubliceerd zien in een boek. Ik ben er daarom trots op dat de volgende bekende en minder bekende ondernemers bereid zijn hun bijzondere ondernemersverhaal te delen in mijn boek: Arthur Schaap, René Frijters (Alex, Knab), Tjarko Rikkerink, Arko van Brakel (Semco Style Institute), Pieter de Leeuw en Atilay Uslu (Corendon). Het zijn stuk voor stuk indrukwekkende, persoonlijke ondernemersverhalen met lessen waaraan elk ondernemend mens iets heeft.

Verder heb ik dé autoriteit op het gebied van insolventierecht in Nederland, advocaat Rinke Dulack, bereid gevonden om zijn belangrijkste ervaringen uit de praktijk te delen. Hij laat in het boek zijn licht schijnen op het zwartste scenario dat elke ondernemer te allen tijde wil voorkomen: een faillissement. Hij deelt enkele belangrijke inzichten die jou helpen om interne risico’s goed te overzien. Voorkomen is in dit geval namelijk beter dan genezen.

Kortom, mijn boek staat bol van persoonlijke ervaringen en lessen uit de ondernemerspraktijk. Dat is waardevol voor zowel startende als doorgewinterde ondernemers, net als voor managers uit het bedrijfsleven die meer willen sturen op het inzetten van ondernemerskwaliteiten in het bedrijf.

Ik wens je leerzaam leesplezier!

Ralph van Dam

Tip: bekijk online een inkijkexemplaar of luister het boek gratis via Spotify.

“Langs de afgrond” wordt uitgegeven door Van Duuren Management.